Autor

Diplomirani sam ekonomista, sa bogatom biografijom iz oblasti realne ekonomije.

Pišem stručni blog  www.biljanatrifunovicifa.com.  Predavač sam iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanje. Redovno držim treninge u PK Beograd, RPK Novi Sad, kao  i u organizaciji firme „IFA“ d.o.o., Beograd. Aktivno radim za veliki broj domaćih i stranih kompanija konsalting iz oblasti spoljne trgovine i deviznog poslovanja, sa posebnim naglaskom na aktivno oplemenjivanje i reeksportnu doradu.

Rođena sam u Beogradu 1957 godine. Završila sam Ekonomski fakultet. Sve vreme živim i radim u Beogradu. Suvlasnik sam i direktor IFA – INTERNACIONAL FINANCIAL AGENCY d.o.o. Više od 20 godina uspešno za svoje klijente radimo sve poslove iz oblasti spoljne trgovine, deviznog poslovanja, knjigovodstva i poreskog savetovanja.

Radila sam u „Privrednom Pregledu“, kao dnevni novinar u periodu 1986-1990. godine. Pri tome, i dalje sam ostala u struci, radila sam kao ekonomski novinar, pratila Saveznu skupštinu Jugoslavije, SIV, poslovne banke, kao i privredu.

Decembra 1990. godine, prva sam u tadašnjoj Jugoslaviji odradila procenu vrednosti društvenog kapitala i svojinsku transformaciju društvenog preduzeca u deonicarsko društvo, za Preduzeće “KOMUNA” iz Skoplja. Uradila sam i elaborat o stranom ulaganju američke firme “INK NEW JORK”, u vrednosti ulaganja  od 10 miliona USD. Ovaj projekat je u celini realizovan, a kapital u vidu opreme za proizvodnju kartonske ambalaže, uložen je u novo mešovito preduzece, koje i danas uspešno posluje.

U periodu od  1991.  – 1995. godine, od osnivanja Prve Jugoslevensko-Švajcarska banka u Beogradu. Imali smo ugovor koji se odnosio na  kompletan finasijski konsalting.

Kako je poslovanje u Banci 1993. godine vec ušao u stabilne uspešne vode, moj preuzetnicki duh nije mirovao.

Kod Agencije za zaštitu autorskih prava registrovala sam Kurs za obuku u knjigovodstvu, kako za radnje tako i za preduzeća. Sa prvim kursom krenula sam 1994. godine. Kursevi su odlicno funkcionisali sve do bombardovanja 1999. godine. Kroz obuku je prošlo preko 200 polaznika, većinom diplomiranih ekonomista ili sa VŠS.

Paralelno sa kursom za knjigovodstvo, pokrenuli smo i IFA-Card – to je bila prva i jedina do sada kartica, koja je članovima tadašnjeg IFA Biznis kluba, omogucavala da postavljaju neogranicen broj pitanja i naravno da od nas dobiju odgovor iz finansijske oblasti. Praktično IFA-Card je preteča današnjeg bloga www.biljanatrifunovicifa.com

 

Naravno, knjigovodstvo za domace i strane firme sve vreme smo radili, kao i danas. Medutim pored knjigovodstva, spoljna trgovina mi je postala stalna delatnost kao i poresko savetovanje. Što se tice spoljne trgovine, u specificnim spoljnotrgovinskim poslovima posebno sam se usavršila, tako da skromno rečeno, spadam u mali broj ekonomista u Beogradu, koji sa lakoćom priprema dokumentaciju za aktivno oplemenjivanje i reeksportnu doradu. Veliki broj proizvodnih preduzeca koja su izvozno orijentisana, koristi moje usluge. Na sasvim zakonski i regularan način privrednik se oslobađa plaćanja carine i pdv prilikom uvoza repromaterijala koji je namenjen daljem izvozu.

Svojim primerom, dokazala sam da je oblast ekonomskih nauka neiscrpna tema za stalno učenje i napredovanje u znanju i radu. Kao i ranije, i sada sam spremna za nove početke i saradnju, takođe da pružim pomoć i dajem odgovore na pitanja iz mog domena obrazovanja.

Član sam Udruženja poslovnih žena Srbije.

Autor sam knjige: PREDUZETNIŠTVO – MOJ IZBOR.


No Comments

 1. agroekonomija
  Oct 04, 2011 @ 11:20:33

  Svaka Vam cast – zavidna i uspešna karijera.

  • biljanatrifunovic
   Oct 04, 2011 @ 12:05:41

   Hvala na komentaru, s obzirom da sam radoznala i nikad se ne bojim izazova, nije mi problem da se oprobam u skoro svim segmentima ekonomije. Zadovoljstvo mi je uvek kad završim nešto na opštu korist.

 2. Jelena Stankov
  Oct 14, 2011 @ 17:15:08

  Draga Biljana da li si zainteresovana da prisustvuješ seminaru na temu: Anglosaksonsko ugovorno pravo?

  • biljanatrifunovic
   Oct 17, 2011 @ 08:11:57

   Draga Jelena, tema me u svakom slucaju zanima, ali moj kalendar za oktobar i novembar je prepun. Ipak, zanima me datum održavanja seminara. U svakom slucaju hvala na pozivu. Biljana

 3. Tanja Vucicevic Ex Divac
  Nov 01, 2011 @ 12:12:05

  Bravo draga Biljana, zaista sam inpresionirana tvojom energijom i zavidnim znanjem. Samo napred…Pozdrav Tanja

  • biljanatrifunovic
   Nov 01, 2011 @ 12:38:07

   Hvala ti Tanja, zar bi se mi družile i bile u istom klubu da nismo slicne.

 4. Branislava (Milankovic) Lovrenski
  Mar 22, 2012 @ 15:38:40

  Draga koleginice (po fakultetu i godištu) Biljana,
  Cestitam Vam na energiji ,upornosti,istrajnosti i uspehu. Divim Vam se .
  Pozdrav,Brana
  Generacija ’75,spoljna trgovina

 5. Irena
  Mar 26, 2012 @ 17:47:37

  Zaista je lepo videti pripadnice lepšeg pola koje imaju ovako sjajnu biografiju. Samo napred! 🙂

  • biljanatrifunovic
   Mar 26, 2012 @ 17:57:29

   Draga Irena hvala na lepom komentaru, energiju za mnoge akcije dobijam iz naših VINACA. Videla sam da si iz Golubca, a mi smo tamo cesto, i jako volimo taj kraj. I tebi želim sve najbolje u životu i radu.

   • Irena
    Mar 26, 2012 @ 18:08:37

    Hvala puno. 🙂 Drago mi je da Vam se svida naš kraj. Srdacan pozdrav!