DEVIZNO POSLOVANJE – DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NBS

30.03.2017. GODINE, ODRŽAN JE SEMINAR NA TEMU „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA “

U cilju primene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, čije odredbe su stupile na snagu od 01. 10. 2015. godine, i brojnih Odluka koje su usvojene su u toku 2015. godine, a odnose se na primenu Zakona o deviznog poslovanja, održan je jednodnevni seminar, na temu „DEVIZNO POSLOVANJE, DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA NARODNOJ BANCI SRBIJE, I PREBIJANJE DUGOVANJA I POTRAŽIVANJA PO NOVIM PROPISIMA“, u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju Preduzeća „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“ d.o.o., u poslovnim prostorijama Preduzeća IFA u Beogradu, u ulici Đorđa Nešića br. 2.

Stupio je na snagu novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji podrazumeva detaljnu kontrolu deviznog poslovanja. Inspektori  poreske uprave  pre donošenja zapisnika o izvršenoj kontroli dostavljaju kontrolne liste koje popunjavaju obveznici. Na osnovu bodova – poena koliko se utvrdi na listi, određuje se dalji tok kontrole. Upoznavanje polaznika seminara sa kontrolnim listama.

Teme na seminaru su bile sledeće:

Novine koje donosi Zakon o deviznom poslovanju
Tekući poslovi;
Kapitalni poslovi;
Direktna ulaganja i investicioni radovi;
Dokumenta za pravdanje Deviznom inspektoratu;
DI-1, DI-2, GRU OBRASCI, Popunjavanje – primer;
Rokovi i način evidentiranja kraditnih poslova kod Narodne banke za spoljnotrgovinske poslove koji su započeti pre godinu dana i nisu plaćeni ili naplaćeni u zakonskom roku;
Dostavljanje i popunjavanje P1, P2 i O1 obrasca;
Međunarodno prebijanje dugovanja i potraživanja po obavljenom spoljnotrgovinskom poslu – vrste i postupak sprovođenja;
Primer ugovora – izjave za prebijanje;
Kreditni poslovi sa inostranstvom;
Registracija kreditnog posla kod NBS;
Uslovi za prebijanje dugovanja i potraživanja po osnovu kreditnih poslova sa inostranstvom u devizama.

Seminar je održala dipl. ekonomista Biljana Trifunović, vlasnica i direktorka firme „IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY“, predavač na brojnim seminarima u Privrednoj komori Novog Sada, Beograda, Čačka, Valjeva, Požarevca, sa dvodecenijskim iskustvom. Takođe je autor stručnog bloga o finansijama, koji se prema izveštaju WORLDPRESS-a ubraja u veoma uspešne stručne blogove na svetskom nivou, kada govorimo o gore navedenoj temi (www.biljanatrifunovic.ifa.com).

Svaki polaznik je dobio pored skripti sa predavanja, CD sa obrascima i svom potrebnom literaturom koja je aktuelna i primenjljiva u procesu rada.

Trening je bio namenjen svim privrednim subjektima, kako preduzećima tako i preduzetnicima koji se bave izvozom roba i usluga, ili onima koji imaju nameru da se bave spoljnom trgovinom.

Tema seminara okupila je predstavnike iz sledećih kompanija: LAMES doo, Sremska Mitrovica, NEOFEYTON doo, Novi Sad, KNJIŠKI MOLJAC doo, Beograd, CARGO LINE doo, Čačak, FEROMONT INŽENJERING doo, Beograd.

Utisci učesnika seminara:

„Svideli su mi se praktični primeri (popunjavanje obrazaca) detaljno opisani i pojednostavljeni, a uz to i materijal sa seminara koji će nam omogućiti da kasnije sami provežbamo popunjavanje obrazaca na primeru našeg preduzeća. Odmah ću popuniti Obrazac Di1 za poslednji kvartal prethodne godine.“

Vesna Petrović,
finansijski referent za
LAMES doo, Sremska Mitrovica

„Najviše mi se dopalo što predavač govori o temi kroz primere, što povezuje više zakona i obaveza po njima u konkretnom primeru. Dopalo mi se i to što su mi sve dileme na seminaru razjašnjene i što mi ništa nije ostalo nejasno.“

Biljana Bojović
knjigovođa
CARGO LINE doo, Čačak

 

 

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Dejan Trifunović